Volontiranje u prirodi i suradnja u provođenju radionica

piše Damir Barušić

piše Damir Barušić

Udruga Svjetlo života sa OPG Komes, 10-ak km od Plitvičkih jezera, selo Drage, općina Rakovica, razvija daljnu suradnju u domeni volontiranja, osobnog razvoja pojedinca, zaštite prirode, održivog razvoja  i drugih  aktivnosti udruge.

Nakon 30-ak dana intezivne pripreme tla (zelena gnojidba,kompost, gredice) i  sadnje i sijanja povrća  ( oko 50-ak vrsta raznog povrća, začinskog i ljekovitog bilja) u kojima su sudjelovalo i nekoliko volontera i prijatelja, vrtovi su sve zeleniji, određeno povrće već konzumiramo ( salata, luk, češnjak, špinat, blitva, raštika, radič),  a stvorili smo i uvjete za konstatan boravak manjeg  broja volontera.

 

Od 13.06. nastavljamo i započinjemo sa volontiranjem na slijedećim aktivnostima:
– malčiranje, sađenje, sijanje i  okopavanje povrća, izrada kolca za potporu(za rajčicu, mahune, grašak i sl) u permakulturnim vrtovima
– malčiranje voćki, košnja trave, uređenje staza i okoliša
– praktičnom učenju mene u osnovnoj konverzaciji engleskog i njemačkog jezika kroz razgovor
– osnovnoj dresuri  2 pasa tornjaka
– manjim pomoćnim građevinskim radovima

Volonterima je dostupan smještaj i spavanje u zajedničkim ili odvojenim prostorijama, sanitarni čvor, topla voda, kuhinja, povrće iz vrtova . Volonteri sami sebi osiguravaju svu ostalu hranu i  pripremaju obroke.

Najčešći oblik volontiranja je 4 sata rada kroz dan, a može i manje i više. S obzirom da su dosadašnja iskustva  pokazala da zainteresirani volonteri imaju dosta različite afinitete u smislu vremenskog trajanja volontiranja( broj dana ) i  dnevnog angažiranja na aktivnostima koje provode ( broj sati), sa svima dogovaramo individualne uvjete volontiranja.
Ukoliko volonteri žele volontirati više sati od 4 sata na  dan u  aktivnostima , postoji mogućnost  osiguravanja namirnica za 1-2 obroka dnevno ili naknada troškova dolaska.

Volonteri mogu koristiti besplatna savjetovanja-tretmane Dodir svjesnosti (https://dodir-svjesnosti.com/intuitivni-razgovori-dodir-svjesnosti/) ili radionice osnaživanja i korištenja potencijala,  iscjeljivanja, meditacije, disanja i drugih znanja kojima raspolažem.

Stvaramo i preduvjete za skori početak organizacije radionica koje podržavaju osvješćivanje osoba( meditacije, disanje, realitetna psihologija, ostvarivanje potencijala, yoga i sl), pružaju znanja o zdravoj prehrani (sirova , vegetarijanska i veganska prehrana i sl), znanja o permakulturi, samoniklom bilju, prirodnoj kozmetici, aromaterapiji  te ostalim oblicima rekreacije i  zabave( biciklizam, tai chi, ples pet ritmova, svjesnim planinarenjima i sl) kao i drugim aktivnostima koje podržavaju stvaranje boljeg i radosnijeg svijeta u kojem živimo, pa ovime  pozivam dobre dušice koje se bave navedenim i sličnim aktivnostima, a žele pokušati ostvariti suradnju da mi se jave.
Prijave za volontiranje i upite o suradnji možete poslati na damir.barusic1@gmail.com. U mailu obavezno poslati broj telefona i vrijeme kad vas mogu nazvati jer zbog obaveza ne mogu pismeno odgovarati na mailove.

 

Damir Barušić
Predsjednik udruge Svjetlo života

 

Vaš komentar

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s